Σάββατο 7 Ιουλίου 2007

Σελίδα 8

φρούτων, σούπες λαχανικών, πολύ λίγο κρέας, πουλερικά), ενώ των αστών και των αριστοκρατών στηρίζεται στα αμυλώδη, στο κρέας και τα προϊόντα του, κηπευτικά και συλλεγμένα λαχανικά.

Η αστικοποίηση και η αστυφιλία αλλάζουν ριζικά την διατροφή των ανθρώπων. Οι άνθρωποι αφήνουν σε μεγάλο βαθμό την απασχόληση της γης, για να ασχοληθούν με την βιοτεχνία και το εμπόριο. Αυτή η μετάβαση από την γεωργία στην μεταποίηση βάζει την παλιά γνώση, φιλοσοφία και εμπειρία που στηριζόταν στην εναρμόνιση της διατροφής με τους φυσικούς νόμους σε υποδεέστερη μοίρα. Η διατροφή διαμορφώνεται πλέον σύμφωνα με το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής, της περιοχής και της τεχνολογικής εξέλιξης. Η οικονομική ευημερία για μια μερίδα κόσμου και η ανέχεια για μια άλλη, διαμορφώνει νέα πρότυπα και ανταγωνιστικές σχέσεις.

Ο στόχος ο οποίος ήταν η αυτοολοκλήρωση που ζητούσε τον αυτοέλεγχο, την εσωτερική αρμονία και την κάθαρση, κάνει πίσω μπροστά στην κοινωνική προβολή, την κοινωνική ανέλιξη, την χλιδή κ.τ.λ. Το αρχαίο ελληνικό κάλλος το οποίο στηριζόταν στην γυμναστική, την καλά προσεγμένη διατροφή και την φιλοσοφία ξεχάστηκε και στην θέση του μπήκαν, για μεν την αριστοκρατία τα Λουκούλλεια γεύματα, για ανθρώπους με περιποιημένες ευτραφείς κοιλίτσες, για δε τα λαϊκά στρώματα, η τροφή δεύτερης ποιότητας με αντίστοιχες επιπτώσεις στο σώμα και στον ψυχισμό των ανθρώπων.


Η Γαλλική Επανάσταση, τα νέα πολιτικά ρεύματα, η βιομηχανική επανάσταση, η ανασύσταση των κρατών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, δημιουργούν ένα κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ των τάξεων και η διατροφή γίνεται πλέον κοινωνικό ζήτημα. Ποιος θα φάει τί και πώς αυτό διανέμεται μεταξύ των τάξεων.

Εχουμε φτάσει ήδη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα όπου φαίνεται μια μεταστροφή στις παλιές ιδέες περί διατροφής. Τα λεπτά και γυμνασμένα σώματα που απαιτεί τώρα η εποχή, απαιτούν και άλλου είδους διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Η διατροφή βασίζεται κυρίως σε μετρημένες ποσότητες - είδη και αναλογίες φαγητού, σαλάτας, φρούτου, ποτού και επιδορπίου. Η περιποίηση του σώματος με διάφορα καλλυντικά προϊόντα και μεθόδους massage, η γυμναστική και οι καθημερινές δραστηριότητες μπαίνουν στο καθημερινό πρόγραμμα. Το λεπτό σώμα πλέον έχει αρχίσει να γίνεται ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου της καθημερινότητας. Ετσι, αρχίζουν να οργανώνονται διάφορα κέντρα αδυνατίσματος, θεραπείας τοπικού και ολικού πάχους, γυμναστήρια, κέντρα πλαστικής χειρουργικής κ.α.


Μέσα από μια χαμένη ψυχική και σωματική ισορροπία, ο άνθρωπος πληρώνει όσο – όσο

για να φτιάξει ένα υγιές σώμα που θα τον βοηθήσει να ισορροπήσει τον ψυχισμό του.

Ιασσώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: