Σάββατο 7 Ιουλίου 2007

Σελίδα 6

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ


Ο Πλάτωνας λέει ότι, η «Γνώση είναι Ανάμνηση», γι’ αυτό και εμείς σήμερα θα ταξιδέψουμε

με τις αναμνήσεις μας στην διατροφή, στην ιστορία της επιβίωσης και της εξέλιξης της ανθρώπινης φυλής

Από το περιοδικό «ΙΔΕΟΘΕΑΤΡΟΝ»

Τεύχος 20



Ο Σπυρίδων Νάγος στην εισαγωγή του βιβλίου του «Περί τροφής και ακρεοφαγίας» αναφέρει ότι:

«Η ανθρωπότης εν τω συνόλω αυτής λαμβανομένη, διατρέχει τροχιάν προϊούσαν, της οποίας η μεν αφετηρία ήρξατο από καταστάσεως ατελεστάτης, σχεδόν κτηνώδους, η δε επέκτασις αυτής φέρει ταύτην βαθμιαίως εις επίπεδα υψηλότερα. Η αρχική ατέλεια του ανθρωπίνου γένους έρριψε τούτο εις χαώδη κατάστασιν, εις την οποίαν και τώρα ευρίσκεται, εξής δεν δύναται να διακρίνει την ευρείαν λεωφόρον, την διαγραφείσαν υπό της φύσεως δια το ανθρώπινο πνεύμα και άγουσαν αυτό εις την τελειότητα και την πλήρη αυτού αποκατάστασιν».

Η εξέλιξη της ανθρώπινης προϊστορίας χάνεται στο βάθος του χρόνου.

Εμφανίστηκε η εξέλιξη των ανθρωποειδών πλασμάτων πριν από 1.600 εκ. χρόνια. Η ζωή των τιτανικών αυτών οντοτήτων ήταν σύντομη, σκληρή και κτηνώδης, οι οποίοι πέθαιναν με χίλιους τρόπους. Τυχαίες μολύνσεις, παράσιτα, επιθέσεις ζώων, σπασμένα οστά, τοκετός. Η διατροφή των πρώτων αυτών ανθρωποειδών ήταν χονδροειδής από άγρια φυτά, σκουλήκια και απομεινάρια θηραμάτων των μεγάλων αρπακτικών ζώων. Πολλές φορές μάλιστα οι ίδιοι ήταν θηράματα παρά κυνηγοί ζώων, παρασίτων, μικροβίων και μολύνσεων.

Οι διατροφικές συνήθειες των πρώτων ανθρώπων αναπροσαρμοζόταν ανάλογα με τις μεταβολές της θερμοκρασίας, τις μετακινήσεις των πληθυσμών για την αναζήτηση των ζώων, τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ζωής που άλλαζαν, την πανίδα και την χλωρίδα των διαφόρων περιοχών της γης.

Οι ατέλειωτες ώρες μοναξιάς και παρατήρησης των ανθρωποειδών αυτών όντων, οδήγησαν στον έλλογο άνθρωπο που εξελίχθηκε σε κυνηγός και τροφοσυλλέκτης. Το σύστημα αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων όμως, ήταν ανύπαρκτο. Η ανεύρευση της τροφής επομένως ήταν καθημερινή ασχολία με την ελπίδα πάντα ότι και αύριο θα εύρισκαν τροφή. Αυτός όμως ο τρόπος επιβίωσης των ανθρώπων οδήγησε στην καταστροφή και αφάνιση ολόκληρων ειδών φυτών και ζώων. Εκατοντάδες είδη που κάποτε υπήρχαν, χόρευαν και τραγουδούσαν πάνω σ’ αυτή την γη, τα αποτέλειωσε ο άνθρωπος τρώγοντάς τα.

Όλα αυτά οδήγησαν σταδιακά τον έλλογο άνθρωπο να φύγει από τις πυρηνικές οικογένειες και τις αγέλες και να δημιουργήσει τα πρώτα κοινόβια για μόνιμη εγκατάσταση. Η μόνιμη στέγη ήταν πλέον απαραίτητη διότι αφ’ ενός οι άν-θρωποι (μετά από παρατήρηση) συνειδητοποίησαν ότι οι κίνδυνοι ήταν κοινοί (καιρικές συνθήκες, άγρια ζώα, άλλες άγριες φυλές ανθρωποειδών κ.τ.λ.) και αφ’ ετέρου η αδυναμία των γυναικών να μετακινούνται συνεχώς λόγω εγκυμοσύνης, λοχείας, μεγαλώματος παιδιών.

Το επόμενο βήμα ήταν η καλλιέργεια τη γης και η εξημέρωση ζώων. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανακάλυψη αυτή είναι κατάκτηση των γυναικών. Η γυναίκα ήταν αυτή που παρατηρούσε καθημερινά:

- την εξέλιξη της φύσης, των άγριων φυτών, των φρούτων μέσα από την διαδικασία καρποί, σπόροι, σάπισμα σπόρων, νέα φυτά, νέα σοδειά κ.τ.λ.

- την εξέλιξη των γεννήσεων των ζώων, στο μεγάλωμά τους, την πορεία τους προς τον θάνατο, την συχνότητα της αναπαραγωγής, κ.τ.λ.

Άρχισε, λοιπόν, να πειραματίζεται για να βρει τί είναι φαγώσιμο και τί όχι.

Ετσι οι διατροφικές συνήθειες αυτών των ανθρώπων αναπροσαρμοζόταν ανάλογα με τις μεταβολές της θερμοκρασίας, τις μετακινήσεις των πληθυσμών για την αναζήτηση των ζώων, τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ζωής που άλλαζαν την πανίδα και την χλωρίδα των διαφόρων περιοχών της γης. Παράλληλα δε, σταδιακά, αυξανόταν το όριο ζωής των ανθρώπων μιας και τα αγαθά που έτρωγαν ήταν περισσότερο επιλεγμένα.

Αυτή την περίοδο με βάση την ανεύρευση της τροφής, έχουμε και τον πρώτο διαχωρισμό των ρόλων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι άντρες συνεχίζουν να κυνηγούν και να συλλέγουν τους άγριους καρπούς όπου και όταν βρίσκουν.

Οι γυναίκες παρατηρούν και οργανώνουν τα κοινόβια που ζουν, ξεχερσώνουν,

καλλιεργούν αγρούς, παρατηρούν τις εναλλαγές του καιρού ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, δημιουργούν νέες καλλιέργειες σύμφωνα με την αντοχή των εκάστοτε σπόρων και φυτών, εξημερώνουν και εκτρέφουν ζώα και πτηνά, παράγουν αγαθά και πάνω από όλα, είναι εναρμονισμένες πλήρως με τους φυσικούς νόμους.

Όπως όμως το κυνήγι και το ψάρεμα γίνονταν ολοένα και περισσότερο δύσκολα, οι άντρες υποχρεώθηκαν να αναλάβουν την καλλιέργεια φυτών, φρούτων και λαχανικών καθώς επίσης και την εκτροφή ζώων και πτηνών και οι γυναίκες άνέλαβαν την οργάνωση του σπιτιού, του κοινοβίου και χωριού αργότερα, την ανάπτυξη του πολιτισμού.

Ετσι οι πρωτόγονες κοινωνίες εξελίσσονται από κοινόβια σε χωριά, πόλεις, εμπορικά κέντρα με ορμητήριο πάντα την οργάνωση της γεωργίας, της κτηνοτροφίας κατ’ αρχήν και μετέπειτα της οικοτεχνίας και του εμπορίου.

Ο οικονομικός προγραμματισμός των νοικοκυριών αλλάζει πλέον.

Οι άνθρωποι:

- Καλλιεργούν φυτά και δέντρα.

- Εκτρέφουν ζώα και πτηνά.

- Συλλέγουν τα αυγά των πτηνών για αναπαραγωγή και φαγώσιμα αγαθά.

- Παράγουν γαλακτοκομικά αγαθά.

- Συντηρούν καρπούς, γαλακτοκομικά αγαθά και κρέας, για δύσκολες περιόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: