Σάββατο 7 Ιουλίου 2007

Σελίδα 11

H Aναγκαιότητα θεσμοθέτησης της

Εναλλακτικής Ιατρικής


του Γεωργίου Εμμ. Χαριτάκη


Καρδιολόγου & Επιστημονικού Συνεργάτη

Διεθνούς Ακαδημίας Ομοιοπαθητικής



Οι ανακαλύψεις της ιατρικής τα τελευταία χρόνια είναι αναμφισβήττητα εντυπωσιακές και προσέφεραν σημαντικά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων. Ολες οι ανακαλύψεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους που είναι η μεγάλη χρήση της τεχνολογίας και κυρίως η λύση σε προβλήματα στα τελικά στάδια των νοσημάτων.

Η κλασική θεραπεία προκαλεί αλλαγή στην «έκφραση» της ασθένειας και όχι στην πορεία της καθώς υπάρχει ελλιπής αναγνώριση και παρέμβαση στους νοσογόνους παράγοντες (βιολογικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και άλλοι.

Το κόστος που πληρώνουμε για όλη αυτή την έρευνα και την εφαρμογή της είναι πολύ μεγάλο.

Η ιατρογενής νοσηρότητα είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.

Κάθε χρόνο, μόνο στις Η.Π.Α. καταγράφονται 225.000 θάνατοι από ιατρογενή αίτια (12.000 μη απαραίτητες επεμβάσεις, 7.000 λανθασμένες θεραπείες, 80.000 νοσοκομειακές λοιμώξεις).

Επίσης για την απόκτηση αυτής της γνώσης η εμμονή και προσήλωση σε μηχαντιστικά μοντέλα έρευνας, οδήγησε την κλασική ιατρική σε παράλογα και απάνθρωπα ερευνητικά πρωτόκολλα, όπως πειράματα σε κρατουμένους στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, πειράματα σε ασθενείς, καθώς και πειράματα σε ζώα.

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας θα πρέπει να συμπεριλάβουν όλα τα θρεπτικά συστήματα, τόσο στην εφαρμογή, όσο και στην έρευνα που είναι αναγνωρισμένα για την αποτελεσματικότητά τους.

Υπάρχουν διάφορα εναλλακτικά θεραπευτικά συστήματα που στηρίζει και προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσα στα οποία είναι και η ομοιοπαθητική.

Για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών των εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων, θα πρέπει να ενσωματωθούν στην εκπαίδευση και στο σύστημα υγείας.

Οι πολίτες δεν πρέπει να εξαναγκάζονται σε ένα μόνο θεραπευτικό σύστημα και να συμμετέχουν για τα συμφέροντα λίγων σε συγκεκριμένες θεραπείες, αλλά θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα επιλογής και πρόσβασης σε διάφορα εναλλακτικά θεραπευτικά συστήματα.

Η επιστήμη δεν μπορεί να είναι μια θρησκεία που βρίσκουν θέση δογματικά επαγγέλματα.

Η επιστημονική αλήθεια είναι πάντα μία υπόθεση, που γεννιέται από την αμφιβολία και την συνεχή αναζήτηση.

Το να βάζει κανείς μπροστά απόλυτες θέσεις, έρχεται σε αντίφαση με τις πιο βαθιές φιλοδοξίες της επιστημονικής σκέψης: την αντικειμενικότητα… και συνεπώς είναι πιο εύκολο να πλησιάσει κανείς στην αλήθεια με την αμφισβήτηση, παρά με απατηλές βεβαιότητες.



Ο Μινώταυρος αναβιώνει

Γενετιστές από την Βρετανία ζήτησαν άδεια από την Επιτροπή της Βιοηθικής για να δημιουργήσουν έμβρυα, ενώνοντας ανθρώπινα κύτταρα και ωάρια ζώων.

Εάν η αίτηση εγκριθεί, το υβριδικό αυτό έμβρυο θα είναι 99,9% άνθρωπος και 1% αγελάδα.

Τα έμβρυα αυτά θα αναπτύσσονται εργαστηριακά, μόνο για λίγες μέρες και μετά θα σκοτώνονται.

Τα βλαστοκύτταρα των σκοτωμένων εμβρύων θα χρησιμεύουν προκειμένου να αναπτυχθούν νέες θεραπείες για ασθενείς, όπως πάρκινσον, εμφράγματα και αλτσχάϊμερ.

«Ανήθικο και αηδιαστικό» χαρακτηρίζουν το όλο εγχείρημα οι επικριτές του σχεδίου.

Οι δε υποστηρικτές του, θεωρούν ανήθικο το να εμποδιστεί αυτή η έρευνα που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τον άνθρωπο…


Θεμιτόν παν ό,τι βοηθάει

τον άνθρωπο…..



Δικαιούται κληρονομιά ο….Χιμπάντ


Τον λένε Hıasl και είναι 26 ετών.

Το 1982, όταν ήταν ακόμη μωρό, απήχθη από την πατρίδα του Σιέρα Λεόνε και εισήχθη κρυφά στην Αυστρία.

Είναι χιμπατζής και εξαιρετικά περιπετειώδης.

Στόχος των απαγωγέων ήταν να τον πουλήσουν με σκοπό να χρησιμεύσει ως βιολογικό πειραματικό «υλικό». Τελικά κατέληξε σε καταφύγιο ζώων. Τότε εμφανίστηκε ένα Αυστριακός επιχειρηματίας ο οποίος έκα-νε μια δωρεά για τα έξοδα συντήρησής του.

Ο Hiastl όμως δεν μπορεί να διχειριστεί τα χρήματά του και θα απαιτηθεί κηδεμόνας. Αλλά σύμφωνα με την Αυστριακή νομοθεσία, μόνο οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν κηδεμόνα. Σε μερικούς μήνες η Αυστριακή Δικαιοσύνη θα κληθεί να αποφασίσει αν ο Hiastl είναι ένας από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: