Σάββατο 7 Ιουλίου 2007

Σελίδα 9

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ


..Στη χώρα αυτή υπάρχει ένας ποταμός στον οποίο προσφέρουν θυσίες σαν σωτήρα τους οι απόγονοι των ανδρών αυτών, που ήρθαν από το Άργος. Αυτός ο ποταμός όταν τον πέρασαν οι απόγονοι του Τημένου, έφερε τόσο μεγάλη κατεβασιά, ώστε οι ιππείς δεν μπόρεσαν να τον περάσουν. Και εκείνοι έφτασαν σε μια άλλη περιοχή της Μακεδονίας και εγκαταστάθηκαν εκεί κοντά στους κήπους, που λέγεται ότι ήταν του Μήδα του γιου του Γορδίου,...

Ηρόδοτος βιβλ.VIH, κεφ. 38 (μετάφραση)


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δελτίο Τύπου 5/6/2007

Η Διοίκηση είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα.


Σήμερα, παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, θα χορτάσουμε ακόμη μια φορά από πολλά λόγια για την προστασία του Περιβάλλοντος. Κι ενώ Υπουργοί, Νομάρχες και Διευθυντές θα γιορτάζουν, εμείς κάνουμε το μνημόσυνο του Αλιάκμονα. Του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας μας.

Δυστυχώς, τα πολύτιμα, συνεχίζουν να τα διαχειρίζονται οι ανεπαρκείς. Σε απόλυτη συνεργασία, οικονομικές, διοικητικές, πολιτικές και οικονομικές παρέες, συνεχίζουν ανενόχλητα να γιορτάζουν το μεγάλο φαγοπότι.

Ο,τι απέμεινε από τον Αλιάκμονα, και μόνον μέσα στα όρια του Νομού Ημαθίας, διαμοιράζεται βία, από τους παραπάνω. Οι όχθες, είναι ένας απέ-ραντος σκουπιδότοπος. Χιλιάδες τόνοι βοθρολυμάτων, αδειάζονται κάθε χρόνο μέσα στο ποτάμι. Χιλιάδες στρέμματα παραποτάμιου δάσους καίγονται, υλοτομούνται και γίνονται χωράφια.

Με πλήρη κάλυψη και συμμετοχή των Δημάρχων, δημιουργήθηκαν στις όχθες του ποταμού, δεκάδες παράνομα αμμορυχεία. Τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών, αφαιρούνται χωρίς τον παραμικρό σεβασμό σε κανόνες και την έννομη τάξη.

Με πλήρη απουσία της Διοίκησης και πλήρη πολιτική κάλυψη, τυχάρπαστοι τυχοδιώκτες προσπορίζονται τεράστια ποσά από τις σάρκες του ποταμού. Αυτοί είναι που γιορτάζουν κάθε μέρα. Σε ελάχιστο χρόνο δεν θα μείνει απολύτως τίποτε από τον Αλιάκμονα.

Σήμερα, ξεχείλισε η οργή μας. Κεντρικές, Περιφερειακές και Νομαρχιακές Υπηρεσίες, ενώ ξέρουν, δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Ειδικά οι Νομαρχιακές Υπηρεσίες του Νομού Ημαθίας προστασίας του περιβάλλοντος, είναι πλήρως ανύπαρκτες.

Μας είναι αδιάφορο εάν πρόκειται για ανεπάρκεια ή για εξαγορά της Διοίκησης. Και είναι τραγικό το ότι αντί να είναι αρωγός του πολίτη, κα-τάντησε στυγνός δυνάστης.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας:
Νίκος Ασλάνογλου 6946381707



Συνάντηση με την Ιστορία του..

Το ποτάμι είναι πανάρχαιο, όπως και το όνομα του.

Το όνομα Αλιάκμονας είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το ακμών (αμόνι).

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμονας ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς που είχε γεννηθεί από τον Ωκεανό και την Τηθύ.

Ο Ωκεανός ήταν ένας τεράστιος ποταμός που περιέβαλλε τη γη από παντού.

Η δε Τηθύς ήταν μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Ουρανού και της Γης.

Υπάρχει και άλλη εκδοχή κατά την οποία, πατέρας του Αλιάκμονα ήταν ο βασιλιάς της Θράκης, ο Παλαιστίνος και μητέρα του η Πιερίδα, που ήταν μία από τις εννιά θνητές κόρες του βασιλιά της Πιερίας, Πίερου και της Ευδίππης.

Ο Παλαιστίνος αγαπούσε πολύ το γιο του, τον Αλιάκμονα. Όταν έμαθε το φόνο του (Αλιάκμονα) σε κάποια μάχη, έπεσε στον ποταμό Κόνυζο που μετονομάστηκε Παλαιστίνος (σήμερα Στρυμόνας).

Ακόμα, υπάρχει μια αρχαία παράδοση που λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα, άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλίνιου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει:

"Ωσαύτως εν Μακεδονία, όσοι θέλουσι να έχωσι πρόβατα λευκά άγουσιν εις τον Αλιάκμονα, όσοι δε μέλανα εις τον Αξιόν".

Ακόμα, ο Αλιάκμονας συνδέθηκε με τις Επαναστάσεις στη Μακεδονία (1821), όπως με το Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), την απελευθέρωση της Βέροιας (1912), από τον τουρκικό ζυγό, και με την αντίσταση (1941-1944) κατά των δυνάμεων κατοχής (Γερμανών - Ιταλών).

1 σχόλιο:

Γιαγκουλας.Φ. είπε...

ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΡΑΦΤΕ ΣΤΟ Google στα ιστολογια ....Γιαγκουλας.Φ. .ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ...ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ - ΟΛΥΜΠΟ - ΤΙΤΑΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΟΥΣ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ....