Σάββατο 7 Ιουλίου 2007

Σελίδα 5


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το 2007 ο Σύλλογος «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ», η Ενωσις που έχουν συστήσει οι γουναράδες της Καστοριάς, επέλεξε το παγκοσμίως φήμης τηλεοπτικό κανάλι μόδας «FASHION TV», για να προβάλει το διαφημιστικό σποτ, σχετικά με την 32η Διεθνή Εκθεση Γούνας, που έγινε στην Καστοριά στις 6-9 Μαρτίου του 2007.

Η περσινή τους Διεθνής Εκθεση είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 2.317 εμπορικούς αντιπροσώπους από 33 χώρες. Με πρώτους τους Ρώσους, με ποσοστό 26,5% και ακολουθούν οι Τούρκοι με 17%, οι Ιταλοί με 8,3%, οι Γερμανοί με 6,3% κ.λ.π.

Η Ελλάδα ως κύρια χώρα παραγωγός γούνας στην Ε.Ε., τα τελευταία 15 χρόνια πέρασε μεγάλη κρίση γιατί η Ευρωπαϊκή αγορά έχασε το ενδιαφέρον της προς τις γούνες, ανταποκρινόμενη σε μεγάλο βαθμό στο Οικολογικό Κίνημα της εποχής, που έβαζε τα δικαιώματα των ζώων στην ημερήσια διάταξη, διοργανώνοντας εκστρατείες κατά της σφαγής των ζώων για την παραγωγή γούνας.

Τελευταίως όμως, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της μια άλλη αγορά, η αγορά της Ρωσίας και των άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Το 43% των Ελληνικών εξαγωγών προς την Ρωσία είναι είδη γούνας, με αποτέλεσμα ο τζίρος των εξαγωγών προς την χώρα αυτή να είναι περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ. Προς δε το Τουμπάϊ, ο τζίρος να είναι περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

Οι Ρώσοι επειδή έχουν πρόβλημα στην απόκτηση Ελληνικής Βίζας, καταφεύγουν στο Ντουμπάϊ, όπου


λειτουργεί ισχυρή Ελληνική παροικία με γουναρικά από την Καστοριά. Επίσης, η Καστοριά με τα «ONE DAY SHOPPING» δέχεται το χειμώνα περίπου 150.000 Ρώσους επισκέπτες (με στόχο να τους διπλασιάσει), οι οποίοι έρχονται να αγοράσουν τα διάφορα είδη γούνας φθηνότερα απ’ ό,τι στην πατρίδα τους.

Η Καστοριά η οποία απόρροφά το 10% της παγκόσμιας αγοράς γουνοδερμάτων (αν είναι δυνατόν να μιλάμε έτσι για ζωντανά πλάσματα) εισάγει τις πρώτες ύλες (γουνοδέρματα) από Η.Π.Α., Καναδά και Σκανδιναβικές Χώρες. Η ίδια έχει 4 έως 5 εκτροφεία Μίνκ και φιλοδοξεί, με την βοήθεια του Υπουργείου Οικονομίας, να δημιουργήσει νέα εκτροφεία, ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα της Ρωσίας και της Κίνας, όπου το γούνινο παλτό είναι ένδειξη επιτυχίας, όπως ήταν στην Ιταλία το 1880 και στην Ισπανία το 1992.

Ο Τόρπεν Νίλσεν, Διευθυντής του Κέντρου Γούνας Κοπεγχάγης, διερωτάται:

Αν βάλω πίθωνα επάνω μου πρέπει να αισθάνομαι επιτυχημένος.

Η Κυβέρνηση μάλιστα, προχώρησε για να βοηθήσει τους γουνοποιούς (γουναράδες), το 2006, σε ειδικές ρυθμίσεις προκειμένου να τους διευκολύνει στην αποπληρωμή οφειλών τους (ληξηπρόθεσμες και μη) από δάνεια που είχαν χορηγηθεί παλαιότερα, προβλέπει δε και στην χορήγηση νέων δανείων με αποπληρωμή στο τέλος του 2016 και με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο απέναντι στις μισθώτριες τράπεζες.

Ο κύριος ανταγωνιστής της Ελληνικής γουνοποιίας είναι η Κίνα, η οποία απορροφά το 60% της παγκόσμιας αγοράς δέρματος. Δέχεται πάνω από 8.000 εμπορικούς εκθέτες και η οποία, λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους, κατακλύζει με φτηνά είδη γούνας, όλο τον κόσμο.

Το 2005 ο παγκόσμιος τζίρος έφτασε τα 13.000.000 $.

117.000 επιχειρήσεις λει-τουργούν παγκοσμίως, οι 600 στην Καστοριά, ενώ στην χρυσή εποχή της, στην δεκαετία του 1970, έφταναν τις 4.000.

2,5 δισεκατομμύρια δολλάρια είναι η ετήσια συνολική αξία του εμπορίου γούνας στην Ρωσία.

Το θέμα γούνας άπτεται των δικαιωμάτων των ζώων της βιοηθικής και τέλος της συνείδησης μας.


Είμαστε άνθρωποι ή απάνθρωποι;


.. Ο ΑΠΟΗΧΟΣ……



ΜΟΝΟ

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΦΟΡΟΥΝ ΓΟΥΝΕΣ


Μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης για την ηθική μεταχείριση των ζώων, παράρτημα Ευρώπης (PETA EUROPE) και μέλη Ελληνικών Οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, διαλαλούσαν έξω από το κατάστημα «BURBERRY» (Βουκουρεστίου 33), την Παρασκευή 4 Μαϊου 2007, ότι μόνον οι άνθρωποι των σπηλαίων φορούν γούνες.

Τέσσερις δε ακτιβιστές φορούσαν γούνες, κρατού-σαν ρόπαλα και παρίσταναν τους Νεαντερτάλ.

Η διαμαρτυρία αυτή ήταν μέρος της Διεθνούς Εκστρατείας κατά της διοικήσεως των καταστημάτων BURBERRY, τα οποία εξακολουθούν να στηρίζουν μια από τις πιο αιματηρές και τρομερές βιομηχανίες στον πλανήτη, της γούνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: