Σάββατο 7 Ιουλίου 2007

Σελίδα 2

Απώλεια της ευαισθησίας


Μια πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο Veterinary Record επιβεβαίωσε ότι οι φοιτητές της κτηνιατρικής πράγματι αποευαισθητοποιούνται κατά την διάρκεια των σπουδών τους και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιβλαβής χρήση ζώων βοηθάει αυτή τη διαδικασία. Μία τέτοια αλλαγή σε έναν φοιτητή έχει τεράστιες επιπτώσεις στον ίδιο ως άτομο και στην κοινωνία ως σύνολο.

Ο φοιτητής της κτηνιατρικής An-drew Knight από την Αυστραλία γράφει:


«Στο τέλος των πειραμάτων τα πρόβατα θανατώνονταν από τους φοιτητές με τη χρήση υπερβολικής δόσης φαρμάκου πριν να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους.

Δίδονταν οδηγίες στους φοιτητές να ανοίξουν την θωρακική κοιλότητα των προβάτων ώστε να είναι σίγουροι ότι αυτά δεν θα επανέρχονταν στην ζωή. Ενας από τους λόγους που επικαλούνταν ήταν ότι οι φοιτητές θα αποκτούσαν μια αίσθηση υπευθυνότητας για το ζώο υπό την εποπτεία τους και οι καθηγητές ισχυρίζονταν ότι αυτές οι πρακτικές δεν προκαλούσαν απώλεια της στοιχειώδους ευαισθησίας τους.

Το τραγικά γελοίο αυτών των ισχυρισμών αποδείχθηκε όταν μία φοιτήτρια ενθουσιάστηκε όταν ανακάλυψε ότι, βάζοντας το χέρι της μέσα στην θωρακική κοιλότητα του ζώου, μπορούσε πραγματικά να αισθανθεί την καρδιά του να σταματά καθώς εκείνο πέθαινε».


Εστιάζοντας στην Βιολογία, ο George Russell έγραφε στο Amerıcan Bıology Teacher ήδη από το 1972:


«Πειραματισμοί αυτού του είδους μπορούν να οδηγήσουν σε συστηματική και προοδευτική αναπηρία την ικανότητα που έχει ο καθένας μας να αισθάνεται και προκαλεί αλλαγές στην προσωπικότητα, που κατά την γνώμη μου μπορούν να γίνουν αντιληπτές ακόμα και από κάποιον που δεν έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στην ψυχολογία ή την ψυχιατρική…

Είναι άραγε πολύ το να ζητήσει κανείς από τη διδασκαλία της βιολογίας να αφυπνίσει τον σεβασμό μας για τη ζωή και να καλλιεργήσει την αγάπη και τον θαυμασμό για τα ζώντα όντα;»


Παραγωγή πειραματόζωων


Το πιο σκληρά βασανισμένο κι αγαπημένο ζώο των ερευνητών είναι το ποντίκι.

Το ποντίκι είναι μικρό, πολλαπλασιάζεται εύκολα και τα γονίδια του είναι ουσιαστικά ίδια μ’ αυτά του ανθρώπου, οι δε διαφορές τους οφείλονται στο πώς και πότε αυτά ενεργοποιούνται. Και έτσι με τους κατάλληλους γενετικούς χειρισμούς, είναι δυνατόν να παραχθεί ένα ποντίκι με οποιαδήποτε ανθρώπινη ασθένεια, ώστε να χρησιμοποιηθεί τόσο για την μελέτη της, όσο και για την θεραπεία της.

Πολλά από τα σημερινά είδη των εργαστηριακών ποντίκων θεωρούνται απόγονοι των Βικτωριανών τρωκτικών που τα παρήγαγαν οι Βικτωριανοί εκτροφείς για τα παλτά της εποχής εκείνης. Οι σημερινοί απόγονοι των ποντίκων αυτών θα πρέπει να είναι υπερήφανοι γιατί θυσιάζονται για υψηλούς ερευνητικούς σκοπούς και όχι απλά και μόνο για λόγους καλλωπιστικούς, όπως οι πρόγονοί τους της Βικτωριανής εποχής.

Η βιομηχανία πειραματόζωων είναι μια χρυσοφόρος επιχείρηση και δεν παράγει μόνο ποντίκια, αλλά και πιθήκους, σκύλους, γάτες κ.α. και με όποια αρρώστια θέλει ο πελάτης… αλτσχάϊμερ, αθροπάθεια, διαβήτη, καρκίνο, τύφλωση…..

Οι βιομηχανίες αυτής της φρίκης φροντίζουν πολύ καλά για την υγεία και την ευζωία των ζώων τους, όχι μόνο για να μην μειωθεί ο αστρονομικός τους τζίρος, αλλά επειδή υπ’ ουδενί λόγο τα ζώα αυτά δεν πρέπει να πεθάνουν από φυσιολογικό θάνατο, ο μό-νος θάνατος που τους επιτρέπεται είναι ο αργός και βασανιστικός θάνατος που τους επιφυλάσσουν οι μακελάρηδες των ερευνητικών εργαστηρίων.

Οσο η ζωή των ζώων αποτιμάται εις χρήμα, τα βρωμερά χέρια των ανθρώπων δεν πρόκειται να καθαριστούν ποτέ, γιατί θα πλένονται πάντα στα λασπόνερα της απανθρωπιάς τους.


Τέλος για τα πειραματόζωα;


Στις 27.4.2007 η Ε.Ε. αποφάσισε την οριστική απαγόρευση από το 2009 των τεστ σε ζώα για καλλυντικά και για καταναλωτικά προϊόντα.

Εάν αυτή η απαγόρευση λάβει σάρκα και οστά, τότε σίγουρα θα επηρεάσει και την βασική επιστημονική έρευνα που στοχεύει στην παραγωγή φαρμάκων, ώστε να μπει επιτέλους ένα τέλος στη βάναυση κι ανήθικη αυτή συμπεριφορά της επιστήμης απέναντι στα ζώα……


Το 92% των φαρμάκων που

δοκιμάζονται σε πειραματόζωα, απορρίπτονται κατά την κλινική έρευνα σε ανθρώπους.


Brown Dog


To 1906 στο Battersea στο νότιο Λονδίνο, έγιναν ταραχές στην εργατική συνοικία Zatchmere rotate καθώς οι κάτοικοι υπεράσπιζαν το άγαλμα που συμβόλιζε την εναντίωση στα πειράματα σε ζώα «Brown Dog» (καφέ σκύκλος) από την επίθεση ιατρών και σπουδαστών ιατρικών σχολών.

Σωτήρια έτη ….1906, 2007……


GAWF


Μην αγοράζετε εξωτικά ζώα από τα Pet shop γιατί έτσι συμβάλλετε στο βάναυσο και απάνθρωπο εμπόριο των εξωτικών ειδών.

Από το ενημερωτικό φυλλάδιο «Εξωτικά ζώα σε αιχμαλωσία.

Μια σύντομη και δυστυχισμένη ζωή» της GAWF Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας ζώων - Τηλ. 210 38.40.010


Δεν υπάρχουν σχόλια: